Έμποροι (Αγ. Εφραίμ του Σύρου)

Αδελφοί, έμποροι είμαστε πνευματικοί, και μοιάζουμε στους κοινούς εμπόρους, που υπολογίζουν κάθε μέρα το κέρδος και τη ζημιά τους. Και αν διαπιστώσουν ότι ζημιώθηκαν, πασχίζουν με φροντίδα ν’αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Έτσι κι εσύ, αγαπητέ, κάθε μέρα, και το βράδυ και το πρωί, να εξετάζεις με προσοχή την εμπορική σου δραστηριότητα. Και το μεν βράδυ να συγκεντρώνεσαι στην καρδιά σου με περισυλλογή και να λες στον εαυτό σου: «Μήπως άραγε παρόργισα σε κάτι τον Θεό; Μήπως ξεστόμισα κανένα μάταιο λόγο; Μήπως αδιαφόρησα για τον αδελφό μου ή τον έκανα να θυμώσει; Μήπως κατέκρινα κανέναν; Μήπως άραγε, όταν το στόμα μου έψαλλε, ο νους μου είχε κοσμικές φαντασίες; Μήπως με ενόχλησε σαρκική επιθυμία και τη δέχθηκα με ευχαρίστηση; Μήπως παρασύρθηκα από επίγειες μέριμνες και έχασα τελείως την μνήμη του Θεού;…». Αυτά και τα παρόμοια να συλλογίζεσαι. Και αν βρεις ότι ζημιώθηκες σε κάτι απ’αυτά, φρόντισε ν’αποκαταστήσεις την ζημιά. Στέναξε και κλάψε, παρακαλώντας τον Θεό να σε βοηθήσει, για να μην ξαναζημιωθείς στα ίδια.

Το πρωί πάλι να στοχάζεσαι τούτα: » Πώς άραγε πέρασα αυτήν τη νύχτα; Κέρδισα τίποτα στην διάρκειά της ή ζημιώθηκα; Αγρύπνησε ο νους μαζί με το σώμα; Δάκρυσαν τα μάτια μου; Μήπως αποκοιμήθηκα στη γονυκλισία; Μήπως μου επιτέθηκαν πονηροί λογισμοί και δεν τους έδιωξα αμέσως, αλλά τους εξέτασα με ευχαρίστηση;…». Ερευνώντας έτσι με προσοχή τον εαυτό σου, αν νικήθηκες σε κάτι από αυτά, αγωνίσου να επανορθώσεις την ήττα και βάλε φρουρό στην καρδιά σου, για να μην πάθεις πάλι τα ίδια.

Αν έτσι φροντίζεις να κάνεις πάντοτε, σώζεις το εμπόρευμά σου, ασφαλίζοντάς το στις αποθήκες των ουρανών.

(από τον Μικρό Ευεργετινό, εκδ. Ι.Μ. Παρακλήτου)

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: