Περιμένοντας τον άγγελο…

Η συνέχεια των όσων εξέθεσα τις προάλλες στο κείμενο «Περί του δημοσίου λόγου», βρίσκεται κατά ένα μέρος εδώ:

ΠΟΙΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΗΓΕΜΟΝΑ ΜΕ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ;

του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Εύρημα- σοκ ανακύπτει από την μέτρηση κοινής γνώμης που δημοσιεύει σήμερα το κυριακάτικο «Βήμα», καθώς το 23% των Ελλήνων εμφανίζεται να επιθυμεί «ηγεμόνα με υπερεξουσίες που θα υποκαθιστά το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση»!!!
Πρώτη παρατήρηση: τίνος ιδέα ήταν να συμπεριληφθεί ένα τέτοιο ερώτημα στη δημοσκόπηση; Και ποιός ήταν ο λόγος, αφού με τα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, δύο μόνο τέτοιες ιστορικές περίοδοι υπήρξαν: η Βασιλεία και η Χούντα. Γιατί, λοιπόν, «χειραγωγείται» έμεσσα το εκλογικό σώμα με πιθανότητες που έχουν διαγραφεί οριστικά και αμετάκλητα από τον πολιτικό χάρτη της χώρας;
Δεύτερη παρατήρηση: Εάν το 22,7% των Ελλήνων επιθυμεί μία τέτοια απολυταρχική λύση ( η οποία δεν υπάρχει -έτσι δεν είναι;), μήπως κάποιοι στρώνουν το έδαφος για ένα πολιτικό μοντέλο «επιφανών»; Ήτοι, επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και άλλων; Έχουν ασκηθεί κάποια μέσα ενημέρωσης σε μία τέτοια «προοπτική» τα τελευταία χρόνια…
Τρίτη παρατήρηση: Διόλου αμελητέο το 30,9% εκείνων που θέλουν κυβέρνηση ειδικών και τεχνοκρατών. Και, εν τέλει, εξίσου επικίνδυνο με την προηγούμενη «επιλογή»…Στην δημοσκόπηση του «Βήματος» υπάρχει ερώτηση  για το «ποιον από τους παρακάτω τύπους διακυβέρνησης πιστεύετε ότι έχει ανάγκη η χώρα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση;» η έρευνα δίδει (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) τρεις επιλογές και ζητεί την επιλογή μιας. 
— Η σχετική πλειοψηφία επιλέγει σε ποσοστό 40,2%«μια κυβέρνηση που εκλέγεται δημοκρατικά από τον λαό, όπως συμβαίνει από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα».
— Η δεύτερη κατά σειρά επιλογή, με ποσοστό 30,9%, είναι «μια ομάδα ειδικών και τεχνοκρατών που θα διαχειρίζεται τα δημόσια πράγματα αντικαθιστώντας την κυβέρνηση».
— Ωστόσο ένα ποσοστό 22,7% των Ελλήνων επιλέγει «έναν ηγέτη με κύρος και εξουσίες, που θα μπορούσε να λάβει γρήγορα αποφάσεις χωρίς να εμποδίζεται από το Κοινοβούλιο και τις εκλογές»! Η ερμηνεία είναι απλή και ιδιαίτερα ανησυχητική: ένας στους πέντε Ελληνες πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν ηγεμόνα με υπερεξουσίες ο οποίος θα αποφασίζει ακόμη και κόντρα στη λαϊκή βούληση και την ψήφο του Κοινοβουλίου!

Ο βαρναλικός χαρακτηρισμός για το «μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα» επιβεβαιώνεται καθημερινά. Αυτή η έλλειψη συνείδησης, έλλειψη γνώσης, έλλειψη αυτοπεποίθησης, που πηγάζει από την άφατη παθητικότητα της ικανοποίησης με το ελάχιστο, με το να σταματά κανείς αρκούμενος στην απλή διαμαρτυρία και την απόρριψη, παραδίδονται αμαχητί σε όποιον πρόσφορο να ποδηγετήσει τον πολίτη που αποποιούμενος των ενεργητικών του διαπλαστικών δυνατοτήτων γίνεται μάζα. Αδιάφορο το αν θα λέει αλήθεια ή ψέμματα! Μπορεί να επαγγέλεται ευθέως το αποτρόπαιο ή να παραπλανά, ταϊζοντας με παραμύθια ώστε να εκλεγεί- το ίδιο μας κάνει! Λες και θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά; Εδώ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια επιστήμη η απάμβλυνση κάθε ιδεολογικού χαρακτηριστικού για να προσελκύσουμε αφελείς και η διακήρυξη ότι «πέθαναν οι ιδεολογίες και η πολιτική, όλοι το ίδιο είναι»!
Όχι, δεν είναι. Ποτέ δεν ήταν.
Είναι βαρειά πολύ η ελευθερία, δεν την θέλουμε. Είναι και μεγάλη η ευθύνη της ενεργούς επιλογής. Ας επιλέγουν άλλοι για εμάς, εμείς κοιμόμαστε!
Advertisements
 1. #1 by Μόσχος Λαγκουβάρδος on Ιουνίου 8, 2011 - 3:20 πμ

  Συμφωνώ με τις εκτιμήσεις σας. Αλλά γιατί να δεχθούμε τον εγγαστρίμυθο διάλογο της τηλεόρασης ως αληθινό;
  Αυτός που μιλάει μπροστά σ΄ ένα φακό δεν διαφέρει από τον δημοσιογράφο που έχει πίσω του έναν υποβολέα.

  Ο ΑϊνστάΪν είπε κάποτε, πως συλλαμβάνει τον εαυτό του πολλές φορές την ημέρα να σκέφτεται σαν ηλίθιος.
  Αν με σημαδεύουν με μια κάμερα, φοβάμαι ότι θα ξεχάσω και τ΄ όνομά μου. Όταν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο μοιάζουμε με κοπάδι ψαριών που κολυμπάει στο νερό. Εξαρτάται απ΄ την καθαρότητα του νερού. Στον άνθρωπο δεν είναι το φως στο νερό, αλλά στον οφθαλμό. Ο άνθρωπος φωτίζει αυτό που βλέπει. Δεν είναι μηχανή.

  «Πρόσεχε, μήπως ο οφθαλμός σου είναι σκοτεινός». λέει ο Κύριος.

  Υ.Γ.
  Συγχωρείστε με αν κάποτε γίνομαι επιθετικός. Ίσως γιατί δεν ωρίμασα ακόμα. Μπορεί να είναι και από το πάθος
  (η καταγωγή μου είναι κρητική).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: