Η προσευχή ως λόγος

Η αμαρτία είναι, σας το λέω από την πικρή μου εμπειρία, θάνατος. Φαινομενικά είναι όμορφη, γεμάτη ζωή, ευχαρίστηση, ηδονή, σοφία. Ψέμα! Μπορούμε ν’αποφύγουμε τον δρόμο της αμαρτίας όπως ο Άσωτος Υιός. Μπορούμε να την αποφύγουμε μόνο με την προσευχή. Η προσευχή είναι λόγος, ο λόγος είναι ενέργεια με την οποία ο Θεός έχει κάνει τον ουρανό και τη γη. Ο λόγος είναι μεγάλο μυστήριο και ο π. Σωφρόνιος έλεγε ότι έχει μεταφυσικές ρίζες. Στο βάθος ο λόγος δεν είναι μόνο πληροφορία, αλλά επικοινωνία.

Πώς μπορούμε να επαναλαμβάνουμε την Θεία Λειτουργία μερικοί ιερείς καθημερινά και να μην βαριόμαστε ή πλήττουμε; Όπως μας κατηγορούν μερικοί, ότι είναι σαν να βλέπεις το ίδιο θέατρο κάθε μέρα. Μπορούμε, γιατί η Θεία Λειτουργία είναι ζωντανός λόγος, όχι παράσταση. Και ο Λόγος ανανεώνει και ανανεώνεται μέσα στον άνθρωπο. Είναι λόγος ζωντανός, επειδή είναι θεϊκή ενέργεια. Στον άνθρωπο υπάρχει η ενέργεια της επικοινωνίας. Παράδειγμα, όπως το έχω ξαναπεί: όταν δύο ερωτευμένοι, λέει ο ένας στον άλλο «σ’αγαπώ», θα μπορούσε ο ένας ν’απαντήσει «το ξέρω, μου το έχεις ξαναπεί 20 φορές». Αλλά δεν είναι πληροφορία, είναι επικοινωνία. Τους αρέσει ν’ακούνε αυτά τα λόγια. Ανανεώνεται μέσα από τα λόγια η αγάπη τους. Ο λόγος μεγαλώνει πολύ περισσότερο στην προσευχή, όταν απευθυνόμαστε στον Κύριο με το «Εσύ». Η Εκκλησία μας έδωσε λέξεις να επικοινωνούμε με τον Θεό. Αυτόν που είναι χωρίς αρχή, ο Οποίος ταπεινός κατεβαίνει στον νου μας, για να υψώσει τον νου μας στον νου Του, ο οποίος είναι χωρίς αρχή.

Η προσευχή είναι λόγος για επικοινωνία και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Όπως λέμε και στη Λειτουργία «Σοφία ορθοί», η Σοφία είναι λόγος, τον οποίο δεν μπορούμε να τον χάνουμε. Όταν είμαστε στην εκκλησία, στις ακολουθίες ή όταν διαβάζουμε τις πρωινές προσευχές, το Απόδειπνο ή προσευχές πριν και μετά την Θεία Μετάληψη, πρέπει να προσέχουμε πολύ να μη γίνονται τυπικά. Κάθε λέξη είναι ένα μαργαριτάρι με μεγάλη αξία. Μέσα από τα λόγια της προσευχής να καλούμε το Θεό στις πιο συνηθισμένες στιγμές της ζωής μας και συγχρόνως κάθε στιγμή να γίνει αφορμή για προσευχή. Την προσευχή πρέπει να την κάνουμε σε πολύ απλή γλώσσα κατ’ευθείαν στο Θεό.

(Η Ορθοδοξία σήμερα- Ομιλίες με τον π.Ραφαήλ (Νόικα) και τον π.Συμεών, Ιερομονάχους από την Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας)

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: