Το περιβάλλον ως περιουσία

Ημέρα του Περιβάλλοντος, σήμερα. Μια σκέψη:

Νομίζω ότι η εσωτερική μας τοποθέτηση, που δημιουργεί το πρόβλημα, μπορεί να αναχθεί στην συνολική παραπλανητική αυτο-πεποίθηση που κατανοείται επηρμένα και κενόδοξα, συνεπεία και στα πλαίσια της οποίας θεωρούμε εαυτούς λίγο πολύ ιδιοκτήτες και μέτρο των πάντων. Αρεσκόμαστε στο να δεχόμαστε τον κεντρικό ρόλο που μας επιφυλάχθηκε στην δημιουργία, αγνοώντας θεληματικά το ότι δεν είναι όλα δικά μας, αλλά μας ετέθησαν στην διάθεσή μας από αγάπη και κατ’οικονομίαν. Διαχειριστές είμαστε και για την διαχείριση που κάνουμε θα αποδώσουμε λόγο.

Εμείς λειτουργούμε σαν να μας χρωστιούνται τα πάντα. Διαπράττουμε σταθερά το αμάρτημα του ασώτου υιού της παραβολής. Ο υιός της παραβολής ζητάει και διεκδικεί από τον Πατέρα «το επιβάλλον μέρος της ουσίας», το μέρος της περιουσίας του πατέρα του που θεωρεί ότι του αναλογεί, το παίρνει και φεύγει! Κανένα μέρος δεν του αναλογεί όσο ζει ο πατέρας του, η απαίτησή του είναι προσβλητική, σαν να τον πεθαίνει πρόωρα! Η πατρική αγάπη και κατανόηση μοιράζει την περιουσία. Ο υιός την παίρνει, αποχωρεί -προσποιούμενος ότι δεν υπάρχει πατέρας- και την διαχειρίζεται απαράδεκτα, εξαφανίζοντάς την.

Όσο κάνουμε χρήση και κατάχρηση των όσων μας έχουν τεθεί στην διάθεσή μας σαν να μην υπάρχει Πατέρας, σωστή και καλή χρήση δεν θα κάνουμε. Πνευματικό έλλειμμα έχουμε, όχι έλλειμμα συναφών κομματικών δράσεων και ημερών παγκόσμιας συνειδητοποίησης.

Advertisements
  1. #1 by Μόσχος Λαγκουβάρδος on Ιουνίου 7, 2011 - 7:02 πμ

    Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να διατυπώσω μια απορία: Απορώ με τις «παγκόσμιες ημέρες». Πώς δε βλέπουμε την πονηρία τους. Πώς δε βλέπουμε πως ό,τι γίνεται παγκόσμια ημέρα νεκρώνεται.

    Το ίδιο γίνεται με τα μουσεία. Ό,τι μπαίνει στο μουσείο θεωρείται νεκρό. Απομονώνεται απ΄ τη ζωή. Όπως σκοτώνουν μια πεταλούδα για να την αναλύσουν.

    Σ’ αυτό που είναι ζωντανό, που πάλλει κάθε στιγμή, ανεπαισθήτως υψώνουν γύρω του τείχη και το νεκρώνουν.

    Ευτυχώς δεν έχουν θεσπίσει ακόμα «παγκόσμια ημέρα προσευχής»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: