Παρά τα διεξόδους των υδάτων

Πιστεύω πραγματικά ότι ο Θεός είναι ο δοτήρ των αγαθών. Εν αντιθέσει προς τον Nick Cave που λέει στο ωραίο του τραγούδι ότι «don’t believe in an interventionist God», η πίστη μας αφορά στον ζώντα Θεό, τον Κύριο της Ιστορίας. Και Παντοκράτορα, μην ξεχνάμε, και τρέφοντα και ωραϊζοντα εμάς, πολλώ μάλλον, αφού το κάνει για τα κρίνα του αγρού και τα πουλιά.

Φυσικά ισχύουν οι πνευματικοί νόμοι, όπως για τον καθένα μας έτσι και για ομάδες, κοινωνίες, κράτη.

Τα αγαθά και τα χρήματα τα παρέχει ο Κύριος προς διαχείριση. Δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε να τα αναβιβάζουμε σε αυταξίες. Κρινόμαστε από την στάση μας απέναντί τους και την χρήση τους. Όταν επαιρόμαστε και ξεχνάμε την πηγή τους και το ποιός τα δίνει και τα διοικεί, δίκαιο είναι αλλά και σωστό, μέσα στην Αγάπη Του να κλείνει το χέρι, για να συσταλούμε, να επανέλθουμε στους εαυτούς μας και να μετανοήσουμε.

Ο Κύριος ευλογεί: «δόντος Σου αυτοίς συλλέξουσι». Δεν μπορούμε να το ξεχνάμε αυτό. Οι «νόμοι της αγοράς» είναι ένα φθηνό και αστείο τσιτάτο μπροστά στους νόμους του Κυρίου των Δυνάμεων. Ας ελπίσουμε να τύχουμε του ελέους Του.

Αφορμή για την σκέψη αυτή έδωσε το ωραίο απόσπασμα από το  Γεροντικό του Αγίου Όρους που δημοσίευσε το vatopaidi:

«Στην ησυχαστική Καλύβα «Κοίμησις της Θεοτόκου» στα Κατουνάκια λίγα χρόνια πρίν να φύγουν απ’ αυτήν, ο Παπα – Ιγνάτιος με την συνοδεία του, στην εορτή της Παναγίας που έκαναν πανηγυρική αγρυπνία, είχαν για μάγειρα τον Μοναχό Παΐσιο, στον οποίο παρέδωσαν τα ψάρια για να τα παρασκευάσει. Τα ψάρια, τα οποία μετά βίας έφταναν να φάνε 25 – 30 άτομα, ήταν πολύ λίγα για να φάνε όλοι οι πατέρες που είχαν συντρέξει από ευλάβεια στην πανηγυρική εκείνη αγρυπνία, διότι πριν από 50 χρόνια, που έγινε το θαύμα αυτό, το Άγιον Όρος είχε πολλούς Μοναχούς και έτσι βρέθηκαν από 30, που υπολόγισαν οι πανηγυρίζοντες περισσότεροι από εκατό Μοναχοί. Οι γέροντες της Καλύβης αυτής όταν είπαν στο μάγειρα Γερο -Παΐσιο ότι στο τραπέζι θα καθίσουν να φάνε περισσότεροι από εκατό μοναχοί, τότε ο μάγειρας είπε: «δεν μου λέτε γεροντάδες μου, πώς θα ταΐσω τόσον κόσμο; τι να τους δώσω να φάνε; Τα ψάρια, όπως ξέρετε, δεν φτάνουν πουθενά, τι άλλο φαγητό να τους κάνω να φάνε; Πάντως γεροντάδες μου σας δηλώνω επίσημα να το ξέρετε από τώρα και να κανονίσετε την πορεία σας, διότι, του χρόνου στην πανήγυρη σας δεν πρόκειται να έλθω, να είσθε γι’ αυτό σίγουροι ότι δεν θα με έχετε άλλη φορά στην πανήγυρή σας».

Τούτο είπε προφητικά, ο μάγειρας Πάτερ Παΐσιος, διότι δεν πέρασαν ούτε 15 ήμερες από το πανηγύρι αυτό της Παναγίας, που έγινε με πολλή μεγαλοπρέπεια και τα ψάρια έφτασαν και περίσσευσαν και για την άλλη ήμερα, επειδή με την προσευχή των Πατέρων, τα ευλόγησε ο Θεός και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι ,αλλά ο γερο – Παΐσιος, ο μάγειρας δεν ξαναπήγε στην επίγεια αυτή πανήγυρη, διότι τον πήρε η Κυρία Θεοτόκος από την ψεύτικη αυτή ζωή και αξίωσε αυτόν της αιωνίου μακαριότητας να χαίρεται με τους Αγγέλους και όλους τους Αγίους και να πανηγυρίζει αιώνια στην Βασιλεία των ουρανών.

(Γεροντικό Αγίου Όρους – Ανδρέου Μοναχού Αγιορείτου)»

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: