Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ξυπνάνε

Μπορώ να το πω με σαφήνεια: η χθεσινή εικόνα είναι εικόνα ντροπής. Ποιά πολιτεία μπορεί να είναι ήσυχη με τέτοιες εικόνες; Ποιά «δημοκρατία» μπορεί να σεμνύνεται για τέτοιους χειρισμούς;

Μέχρι πρότινος έλεγα ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Σαν πρόβατα βελάζουμε εδώ και δύο χρόνια που τρώμε την μία σφαλιάρα μετά την άλλη- και μάλιστα εμφατικά, την ώρα που αυτοί που μας σφαλιαρίζουν καγχάζουν και γελούν πάνω από τον πόνο και την έκπληξή μας! Με αυτιά που βουίζουν ακόμη από «σκάνδαλα» και προεκλογικές παρόλες προκλητικής χειραγώγησης, υπήρξαμε έτοιμοι να δεχθούμε τα πάντα. Και μαθημένοι σε παθητικότητα και αποχαύνωση, βλέπαμε απλώς τα τρένα να περνούν: όλα τα επαχθή μέτρα πέρασαν με μηδενική ως υποτυπώδη διαμαρτυρία- τόσο μας είχαν πείσει για το καλό και χωρίς εναλλακτική των χειρισμών τους και την δική μας εγκληματική συνεισφορά στο έλλειμμα που παρήχθη, έλεγαν, από χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά μπορεί και όχι, αφού κύριοι υπεύθυνοι ήταν όλοι οι υπάλληλοι, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λίγο-πολύ… όλοι!

Τώρα δεν μπορώ να πω το ίδιο. Εδώ και έναν μήνα κόσμος μαζεύεται καθημερινά και διαδηλώνει με αξιοπρέπεια μεγαλύτερη όλων των κοινοβουλευομένων έξω από τον ναό της «δημοκρατίας», διαμαρτυρόμενος. Ακόμα και χωρίς φωνές, η επίμονη συνάθροιση είναι βροντόφωνη και εναργής. Σίγουρα δεν μπορεί αν την παρακάμψει κανείς ή να την αγνοήσει. Και παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί να διατυπώνει κανείς για την προέλευση των κινημάτων και για τους ταγούς της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί ότι στο Σύνταγμα κατεβαίνουν καθημερινά ένα σωρό άνθρωποι μη εντεταγμένοι, απλώς: Αγανακτισμένοι.

Απέναντι σε όλο αυτό; Στην Βουλή παίζουν. Με τις τύχες μας. Με την ιστορική μας ατομική και συλλογική συνέχεια. Και με τα νεύρα μας. Σαν να μην έχει παρατηρήσει κανένας κυβερνητικός την έκδηλη κάθετη αντίρρηση που εκδηλώνεται μόλις μερικές δεκάδες μέτρα μακρυά, παίρνουν ακόμα αποφάσεις που δεσμεύουν εμάς όλους, χωρίς την παραμικρή, εξαρχής, νομιμοποίηση! Προκλητικότατα μάλιστα εξακολουθούν να μιλούν με το ίδιο, απαράδεκτο ύφος, αυτό που ποντάρει στο ότι μπορεί να χειραγωγεί εύκολα τα πρόβατα που το καταπίνουν, χωρίς να θέλουν να εννοήσουν ότι τους έχουμε πάρει χαμπάρι. (βλ και προηγούμενη σχετική δημοσίευσή μου εδώ)

Το χειρότερο είναι το τί επιφυλάσσουν εκτός του «ναού» σε όλους όσους, υποτίθεται, αντιπροσωπεύονται δι’αυτών, σε όλους όσων την φωνή, υποτίθεται ακόμα, ότι «αφουγκράζονται». Τόσο η προηγούμενη χονδροειδής προβοκάτσια, όσο και η χθεσινή, ειδικά όταν συνοδεύοντα, όπως χθες, από το ξεδίπλωμα ωμής βίας με κατάχρηση χημικών και συνεχείς επιθέσεις, σημαίνουν κάτι περισσότερο από επίδειξη ισχύος διά της καταστολής, κάτι περισσότερο από το «εγώ είμαι το κράτος και σε τσακίζω». Σημαίνουν πρόκληση σε πόλεμο.

Με τέτοιες χοντράδες το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ξυπνάνε. Και ιστορικά ακόμα αυτό αποδεικνύεται. Δεν είμαστε πιθανόν ιδιαιτέρως bright για να καταλαβαίνουμε από πολιτικές και λόγια, αλλά όταν τα πράγματα χοντραίνουν και μας προκαλούν αντιδρούμε με γενναιότητα. Οι ίδιοι αγαθούληδες που μπερδεύουν τα λόγια τους στο βήμα της Βουλής, διατάσσουν και μηχανεύονται τέτοιες απαράδεκτες και ανοιχτά εχθρικές διαδικασίες καταστολής, που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να δεχθεί οποιαδήποτε, πλέον, καλή προαίρεση ή καλή πίστη. Προκαλούν σε πόλεμο, έχοντας κάνει την αρχή χειρών αδίκων. Πόλεμο, φυσικά, δεν θα μπορούσα να εννοώ φυσικό, ούτε οπλικό. Αλλά, όπως η σιωπηλή αυτή και αξιοπρεπής- αλλά επίμονη!- συνάθροιση τους ενόχλησε τόσο πολύ που αντέδρασαν έτσι, μπορεί κανείς να καταλάβει τί ενοχλεί περισσότερο.

Ήδη, ο κόσμος που υποτίθεται ότι εκφράζουν τους έχει εξεμέσει. Δεν μπορούν να νομίζουν ότι εκφράζουν κανέναν πλέον. Οι αποφάσεις και οι πρακτικές τους είναι πλήρως ανομιμοποίητες. Και, ευτυχώς, απέχουμε πολύ σαν συνειδήσεις και ήθος από το παρωχημένο πλαίσιο σκέψης και λειτουργίας στο οποίο εξακολουθούν να κινούνται.

Η άγρυπνη και νηφάλια συνείδηση και στάση μας είναι η Νέμεσή τους. Οι άνθρωποι είναι ήδη μακρυνό, κακό, παρελθόν. Και θα το καταλάβουν, one way or another. Αν όχι μόνοι τους, θα τους δείξουμε το δρόμο.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: