Εκτός εποχής…

Νεύρα, πολλά νεύρα. Θυμός, έναντι όλων. Ένταση χωρίς λόγο. Η κατάσταση ήδη προβληματική. Αν προσπαθήσει κανείς ν’ανοιχτεί στο μέλλον για να ανασάνει από αισιοδοξία, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Το μέλλον δυσοίωνο. Το τί γίνεται κανείς δεν το ξέρει.

Διάβαζα ότι κατά τους πατέρες υπάρχει και ο από μπροστά πειρασμός: αυτός που αφορά το μέλλον και μας φορτώνει με ανησυχία και ανασφάλεια.

Κοινός τόπος σοφίας: ‘Έτι συνμνημόνευε, ότι μόνον ζη έκαστος τούτο το παρόν το ακαριαίον. Τα δ’άλλα, ή ήδη βεβίωται ή εν αδήλω». Ο Κύριος μας λέει να μην μεριμνάμε για το αύριο- «αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής».

Ναι, η θέση αυτή δεν συμβαδίζει με την γραμμική μας λογική. Δεν έχει θέση σε μια φιλοσοφία, στην οποία ο όρος «μεταφυσική» αντικαταστάθηκε ως παρωχημένος- για το ίδιο αντικείμενο! Αλλά και πάλι, ξανά και ξανά, υπάρχει κεντρική παραίνεση, να μην συσχηματιζόμαστε με τον αιώνα αυτόν. Ο αιών αυτός είναι πάντα παρών, και πάντα προς αποφυγήν.

Μπροστά σε ό,τι προοιωνίζεται μαύρο: προσευχή. Για όλους και για όλα, προσευχή. Για την κατάσταση που υφιστάμεθα και για ό,τι φοβόμαστε ή βλέπουμε να έρχεται, προσευχή. Μακάρι ο Κύριος που ορίζει τα πάντα να κάνει έλεος και να λυπηθεί, για όσους -λίγους- δικαίους όλους μας. Γιατί «ημάρτομεν, ηνομήσαμεν, ηδικήσαμεν», αλλά δεν λέμε να το καταλάβουμε. Η Γοργοϋπήκοος (ο κανόνας της στο δεξί sidebar) ας βάλει το χέρι Της να μας γλυτώσει από τα χειρότερα.

Ας κάνουμε το ανθρώπινο- ό,τι μας αναλογεί και περνάει από το χέρι μας. Για το «εν αδήλω» μελλούμενο ας βάλει ο Θεός το χέρι Του.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: